پاول دورف
بنیانگذار و مدیرعامل تلگرام
بعضی از افراد، «پاول دورف» (Pavel Durov) را با عنوان «زاکربرگ روس» میشناسند و برخی دیگر به واسطه تشابه ظاهری وی به قهرمان فیلم سینمایی «ماتریکس» (The Matrix)، او را «نئوی روسی» مینامند. تفاوتی ندارد که او را با چه نام مستعاری صدا بزنیم، در هر حالت دورف یکی از تأثیرگذارترین افراد در حوزه تکنولوژی و ارز دیجیتال به شمار میرود.
فعالان تکنولوژی و مخاطبان فضای دیجیتال، به احتمال زیاد میدانند که پاول دورف کیست. دورف مهندس کامپیوتر و کارآفرین زاده روسیه است که بیشتر به عنوان سازنده شبکه اجتماعی «ویکی» (VK) و پیامرسان «تلگرام» (Telegram) شناخته میشود. دورف با احداث ویکی توانست فضای شبکههای اجتماعی را در سراسر روسیه و اروپای شرقی برای همیشه تغییر دهد و زندگی یک نسل را به طور کامل دگرگون کند.
پاول دورف پس از خروج از ویکی، به همراه برادرش «نیکلای دورف» (Nikolai Durov) شبکه تلگرام را راهاندازی کرد و امروزه این شبکه به صورت ماهیانه در حدود 500 میلیون نفر کاربر دارد. او در سال 2018 و با راهاندازی بلاک چین «شبکه باز تلگرام» (Telegram Open Network | TON) وارد حوزه ارزهای دیجیتال شد.
پاول دورف در 10 اکتبر سال 1984 میلادی در «سنت پترزبورگ» (St. Petersburg) به دنیا آمد اما بیشتر کودکی خود را به دلیل شغل پدرش در «تورین» (Turin) ایتالیا گذراند. کمی بعد، دورف با خانواده به روسیه بازگشت و در آنجا به ادامه تحصیل پرداخت. او از یازده سالگی به برنامهنویسی علاقمند بود و از این مهارت برای تغییر عکس صفحه اصلی کامپیوترهای مدرسه برای آزار معلمها استفاده میکرد.
پاول دورف پس از فارغالتحصیلی از مقطع دبیرستان، در «دانشگاه ایالتی سنت پترزبورگ» (Saint Petersburg State University) به تحصیل در رشته لغتشناسی و ترجمه انگلیسی مشغول شد. بنا به اطلاعاتی که در صفحه رسمی ویکی آمده، دورف قادر است به هشت زبان دنیا (روسی، انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی، ایتالیایی، لاتین و فارسی) صحبت کند.
در دوران حضور در دانشگاه، پاول دورف توانست با هوش بالای خود، در رقابتهای زبان، برنامهنویسی، دیزاین و غیره مقامهای بسیاری کسب کند و علاوه بر این، در دانشکده نظامی همین دانشگاه، مواردی همچون تبلیغات و پروپاگاندا و جنگ روانی را آموزش ببیند. او در همان سالهای دانشجویی، وبسایت «Durov.com» را راهاندازی کرد که پایگاه دادهای برای موارد آموزشی دانشجویان علوم انسانی به شمار میرفت.
در همین زمان بود که ایده فراهمآوردن پلتفرمی برای ایجاد ارتباط مجازی بین دانشجویان دانشگاه سنت پترزبورگ، توجه دورف را جلب کرد. در نتیجه این ایده، وبسایت «spbgu.ru» متولد شد که در آن، هر دانشجویی اکانت شخصی خود را داشت و این اکانت مواردی از جمله نام و رشته تحصیلی گرفته تا لیستی از دوستان و گروهها را شامل میشد. این وبسایت، بعدها پیشزمینهای برای ایجاد شبکه اجتماعی ویکی شد. دورف برای تبلیغ این وبسایت در فضای دانشگاه، از طریق یک اکانت ناشناس با خودش به مجادله میپرداخت!
پاول دورف در سال 2006 از دانشگاه فارغالتحصیل شد و از آن زمان تاکنون، زندگی خود را به خلق پروژهها و کارآفرینی اختصاص داده است. او در همان سال، شرکتی به نام «ف-کُنتاکته» (VKontakte) را تأسیس کرد که بعدها با نام ویکی به فعالیت ادامه داد. این شبکه با الهام از فیسبوک و وبسایت دانشگاهی دورف ساخته شده بود. دورف در سال 2014 از ویکی جدا شد و روسیه را ترک کرد.
در سال 2006، یکی از دوستان قدیمی پاول دورف به نام «ویاچسلاو میریلاشویلی» (Vyacheslav Mirilashvili)، نامهای به او نوشت و در این نامه، از محبوبیت روزافزون شبکه اجتماعی فیسبوک گفت. دورف که در آن زمان در ایالات متحده زندگی میکرد، تصمیم گرفت که نسخه روسیزبان این شبکه را به همراه میریلاشویلی راهاندازی کند و به این ترتیب، خود او بخش خلق این شبکه، برادرش نیکلای بخش فنی و میریلاشویلی و یکی دیگر از دوستانشان به نام «لو لویف» (Lev Leviev)، حمایت مالی از پروژه را بر عهده گرفتند.
در همان سال، شبکه ویکی احداث شد و بیش از سه میلیون کاربر به عضویت آن درآمدند. پاول دورف بیش از هفت سال در این شرکت به فعالیت پرداخت و در نهایت در سال 2014 از آن جدا شد. اکانت ویکی دورف هنوز فعال است و او از طریق این اکانت اخبار مهم را به اشتراک میگذارد.
در سال 2011 و پس از سلسله اعتراضات ضددولتی در مسکو، نیروهای امنیتی درب خانه دوروف ظاهر شدند. در آن زمان بود که پاول به آینده خود در روسیه فکر کرد و متوجه شد که راه امنی برای تماس با برادرش وجود ندارد. ایده اولیه ایجاد پیامرسان تلگرام اینگونه به وجود آمد.
شبکه تلگرام با کمک نیکلای و به شکل یک پیامرسان رمزگذاریشده راهاندازی شد. به لطف این قابلیت رمزگذاری، امروزه کاربران میتوانند در چتهای مخفی تلگرام به شیوهای ایمن با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. دفتر مرکزی این شبکه ابتدا در برلین قرار داشت و سپس به دبی انتقال یافت.
طبق اصول دورف، تلگرام به صورت یک سازمان غیرانتفاعی عمل میکند و برای خدمات خود، هزینهای از کاربران دریافت نمیکند. به علاوه، تلگرام به عنوان فضایی ایمن شناخته میشود که اطلاعات کاربران را محفوظ میدارد و آنها را به شرکتها یا دولتها نمیفروشد.
عملکرد پیامرسان تلگرام به طور مرتب با نوآوریهای گوناگون بهروز میشود. چتهای مخفی، تماسهای صوتی رمزگذاری شده، ویرایش و حذف پیامهای ارسالی، ایجاد گروهها و کانالها، استفاده از استیکرها و ایموجیها، گوش دادن به موسیقی با استفاده از پخشکننده داخلی و بایگانی چتها و مرتب کردن آنها در پوشهها، تنها بخشی از قابلیتهای این پیامرسان هستند. امروزه، تلگرام در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، روسیه، مالزی، اوکراین، قزاقستان، هندوستان، اسرائیل، ایتالیا، اسپانیا، عربستان سعودی و سنگاپور استفاده میشود.
در ژانویه 2018، اعلام شد که پاول دورف به منظور کسب درآمد از پیشرفت روزافزون تلگرام، ارز دیجیتالی به نام «گرام» (Gram) و پلتفرمی با عنوان شبکه باز تلگرام یا به اختصار «TON» را راهاندازی کرده است.
در سپتامبر 2019، نسخه آزمایشی شبکه باز تلگرام (TON) منتشر شد که به افراد با دانش فنی اجازه میداد از آن استفاده کنند. گرچه راهاندازی TON و توزیع توکنهای گرام برای تاریخ 31 اکتبر و مصادف با سالگرد انتشار وایت پیپر بیت کوین تنظیم شده بود، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا آن را با یک دستور اضطراری لغو کرد و دلیل آن نیز نگرانی از پر شدن بازار ایالات متحده آمریکا با اوراق بهادارِ ثبت نشده از طریق توکن گرام اعلام شد.
تلگرام در ماه می سال 2020 به طور رسمی از این پروژه کنارهگیری کرد، اما این جدایی به معنی پایان کار پروژه نبود و TON پس از آن نیز به فعالیت خود ادامه داد.
پاول دورف یکی از افراد ثروتمند جهان محسوب میشود و ثروت او از سال 2016 تاکنون افزایش یافته است. او در سال 2022 با میزان دارایی خالص 15.1 میلیارد دلار، توانست در فهرست میلیاردرهای نشریه «فوربز» (Forbes) قرار بگیرد. ثروت پاول دورف عمدتا به واسطه مالکیت تلگرام و پلتفرم بلاک چین TON به دست آمده است. دوروف تا سپتامبر 2022، صد و چهارمین فرد ثروتمند جهان به شمار میرفت.
پاول دورف در زندگی شخصی، بیشتر به عنوان فردی سرد و گوشهگیر توصیف شده است. گفته میشود که هنگامی که ایده جدیدی به ذهن او میرسد، تا مدتها با آن درگیر شده و شبانهروز بر روی اجرای آن کار میکند.
با قضاوت بر اساس عکسهای دورف در اینستاگرام، میتوان دریافت که او بر ظاهر و سلامت خود تمرکز بسیاری دارد. ظاهر او در طول سالیان تغییرات محسوسی داشته است و او توانسته با فعالیتهایی همچون کاشت مو و جراحی زیبایی گوش، این تغییرات را بر ظاهر خود اعمال کند. دورف تاکنون ازدواج نکرده و دو فرزند دارد.
پاول دوروف در آوریل 2014، روسیه را ترک کرد و گفت که دیگر به وطن خود باز نخواهد گشت. او دلیل این مهاجرت را قوانین زورگویانه و مبهم این کشور برای راهاندازی و فعالیت کسبوکارهای آنلاین اعلام کرد.
در بهار سال 2013، دورف توانست با اهدای مبلغ 250,000 دلار به جزیره «سنت کیتس و نویس» (Saint Kitts and Nevis)، اقامت این کشور را به دست آورد. در مقابل، جزیره گذرنامهای به او اهدا کرد که به وسیله آن، دورف میتوانست به 132 کشور جهان بدون ویزا سفر کند. امروزه، پاول دورف با تیم برنامهنویسان خود به سراسر جهان سفر میکند و در هر کشور، به مدت زمان کوتاهی سکونت میگزیند.
دورف در حال حاضر در دبی سکونت دارد و همچنین در آوریل سال 2021، اقامت امارات متحده عربی را نیز به دست آورده است. در صورتی که قوانین امارات متحده عربی تغییر کند و ادامه فعالیت کسبوکارها در آن با باورهای دورف همخوانی نداشته باشد، احتمالا از آنجا نیز مهاجرت خواهد کرد.
اگر علاقمندید که در مورد ارزهای دیجیتال بیشتر بدانید، میتوانید به سایر مقالات آکادمی رابکس رجوع کنید و درصورتیکه به بازار ارزهای دیجیتال و فعالیتهایی همچون خرید تتر یا فروش دوج کوین و سایر رمز ارزها علاقه دارید، میتوانید آنها را در وبسایت صرافی ارز دیجیتال رابکس بررسی نمایید.