جاستین سان
بنیانگذار ترون، مدیرعامل بیت تورنت
«جاستین سان» (Justin Sun) کارآفرین اهل چین است که یکی از افراد موفق حاضر در دنیای کریپتو و تکنولوژی به شمار میرود. از فعالیتهای او میتوان راهاندازی پلتفرم «ترون» (Tron) و مدیریت شرکت «بیت تورنت» (BitTorrent) را نام برد. او یکی از جنجالیترین چهرههای دنیای ارز دیجیتال محسوب میشود و این شهرت را با شیوههای بازاریابی غیرمتداول و سخنان بحثبرانگیز خود در شبکههای اجتماعی به دست آورده است.
جاستین سان در سال 1990 در شهر «شینینگ» (Xining) در کشور چین به دنیا آمد و از همان سالهای کودکی و نوجوانی توانست با شخصیت عصیانگر و جنجالبرانگیز خود، توجههای بسیاری را جلب کند. او دانشآموز موفقی بود که همواره از ایدههای آزادیخواهانه استقبال میکرد و از ایستادن در برابر افراد بالارتبه ابایی نداشت.
سان در دوران دانشآموزی از منتقدان سرسخت قوانین مدرسه بود و همچنین مقالاتی منتشر میکرد که در آنها انتقاد خود را از دولت چین، به وضوح نشان میداد.
نخستینباری که جاستین سان طعم شهرت را چشید، زمانی بود که مدرسه اعلام کرد قصد دستهبندی و جداسازی گروههای مختلف دانشآموزان را دارد. در این دستهبندی جدید، دانشآموزانی که از خانوادههای کمدرآمدتر بودند یا افکار آنها با عقاید حکومت همخوانی نداشت، برنامه تحصیلی متفاوتی از سایر دانشآموزان دریافت میکردند.
سان در یک پُست آنلاین که به طور گسترده در سراسر چین منتشر شد، به شدت از این تصمیم انتقاد و آن را به اقدامات نازیها در زمان جنگ جهانی دوم تشبیه کرد. این پست و سایر نوشتههای او در نشریات و فضاهای آنلاین باعث شد که سان در سراسر کشور به شهرت برسد.
پس از اتمام دوران مدرسه، سان در سال 2011 برای ادامه تحصیلات خود به «دانشگاه پکینگ» (Peking University) رفت و در مقطع کارشناسی رشته تاریخ، مشغول به تحصیل شد. پس از آن، مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته اقتصاد سیاسی از «دانشگاه پنسیلوانیا» (University of Pennsylvania) به دست آورد.
در همین دوران بود که با مفهوم ارز دیجیتال آشنا شد و در همان سالهای اولیه ظهور بیت کوین، بر روی آن سرمایهگذاری کرد. میزان سرمایهگذاری سان در بیت کوین مشخص نیست، اما همین میزان باعث شد که وی پس از بازگشت به پکن در سال 2013، به یکی از جوانترین میلیونرهای ارز دیجیتال تبدیل شده باشد.
بازگشت سان به کشور چین، مصادف با آغاز فعالیتهای جدی وی در دنیای ارزهای دیجیتال بود. او در ابتدا به «ریپل لبز» (Ripple Labs) پیوست و به عنوان تنها نماینده کشور چین در این شرکت، آغاز به کار کرد. در همین زمان، اپلیکیشن «پیوو» (Peiwo) را نیز راهاندازی نمود که در میان نوجوانان چینی بسیار محبوب شد. همین اقدام، نام سان را بر سر زبانها انداخت.
در سال 2017، سان سازمانی غیرانتفاعی را راهاندازی کرد که «بنیاد ترون» (Tron Foundation) نام داشت. وظیفه این سازمان، ایجاد پروژه «ترون» (TRON)، یک پروتکل غیر متمرکز مبتنی بر بلاک چین بود. ارز دیجیتال بومی این پروژه، ترون (TRX) نام دارد و امروزه یکی از مطرحترین ارزهای دیجیتال جهان محسوب میشود. در ژوئیه ۲۰۱۸، شرکت ترون بیت تورنت را نیز خریداری کرد تا «توکن بیت تورنت» (BTT) را راهاندازی کند.
سان به خاطر شیوههای استادانه بازاریابی خود، به عنوان یکی از بحثبرانگیزترین چهرهها در دنیای بلاک چین شناخته شده است. او همچنین به دلیل دعوت کردن «وارن بافت» (Warren Buffett)، میلیاردر مشهور، به قرار نهار و سپس کنسل کردن آن، تا مدتها نقل محافل عمومی بود! این دیدار در نهایت در سال 2020 به وقوع پیوست.
جاستین سان در دنیای ارزهای دیجیتال، به عنوان یک «ماشین بازاریابی دائمی» شناخته شده است. او همواره توانسته تا با فعالیتها و ایدههای بازاریابی هوشمندانه، نام خود را بر سر زبانها نگه دارد. در ژوئیه 2019، سان در یک حراجیِ سایت eBay بالاترین قیمت را برای قرار ملاقات خیریه با وارن بافت، میلیاردر مشهور و منتقد بیت کوین، پیشنهاد داد. این قرار ملاقات بالاخره در ژانویه 2020 رخ داد.
در نوامبر 2019، سان اذعان کرد که یکی از سرمایهگذارانی است که صرافی ارز دیجیتال «پولونیکس» (Poloniex) را از شرکت مالی رمز ارز «سیرکل» (Circle) خریداری کرده است. او ادعا کرد که این سرمایهگذاری هیچ ارتباطی به ترون ندارد، با این وجود صرافی پولونیکس بعد از خریداری شدن، بیدرنگ توکن ترون را به لیست داراییهای خود اضافه کرد.
در انتهای این سال، سان عنوان کرد که یک میلیون دلار به فعال محیط زیست، «گرتا تونبرگ» (Greta Thunberg) اهدا کرده است و همین مسئله، خشم جامعه ارزهای دیجیتال را برانگیخت.
تماشای جاستین سان در طی این سالها، و ناظر بودن بر تولد و رشد ترون بسیار مسرتبخش بوده است. انتظار میرود سان تا سالهای آینده نیز تاکتیکهای بازاریابی حیرتانگیز خود را حفظ کند.
در فضای رقابتی شدیدی که بین پلتفرمهای قرارداد هوشمند وجود دارد، ترون میبایست کماکان تلاش خود را برای جذب توسعهدهندگان به بهترین شکل ادامه دهد و این کار با وجود ذهن هوشمند سان، چندان دور از ذهن به نظر نمیرسد.