هال فینی
دانشمند و توسعهدهنده RPOW
«هال فینی» (Hal Finney) دانشمند کامپیوتر آمریکایی و از پیشتازان و توسعهدهندگان بیت کوین است. او یکی از نخستین حامیان این ارز دیجیتال به شمار میرود و همچنین از اولین افرادیست که به پُست ابتدایی «ساتوشی ناکاموتو» (Satoshi Nakamoto) دربارهی این ارز دیجیتال واکنش نشان داد. در روزهای نخست ظهور بیت کوین، او تنها فردی بود که به طور کامل پتانسیلهای این تکنولوژی را درک کرد و برخلاف دیگران، در مورد جنبههای آن شک و تردیدی نداشت.
هال فینی پیش از بیت کوین نیز یکی از افراد مطرح در مجامع رمزنگاری و ارز دیجیتال بود. او در اوایل سالهای فعالیت خود، برای شرکت «پیجیپی» (PGP) کار میکرد. این شرکت نرمافزاری را پشتیبانی میکرد که برای رمزگذاری پیامها، ایمیلها و فایلها استفاده میشد. در سال 2004، فینی نرمافزاری به نام «RPOW» را توسعه داد که مبتنی بر مفهوم اثبات کار (Proof-of-Work) بود. این نرمافزار یکی از نکات بنیادی در ایجاد بیت کوین به شمار میرفت، اما در کمال تعجب ساتوشی در وایت پیپر بیت کوین به فعالیت فینی استناد نکرده است.
هال فینی به غیر از ساتوشی، نخستین فردی بود که اقدام به ماین کردن بیت کوین کرد. او همچنین اولین دریافتکننده جهان در نخستین معامله بیت کوین به شمار میرود.
هال فینی در سال 1956 میلادی در شهر «کولینگا» (Coalinga) از ایالت کالیفرنیای آمریکا به دنیا آمد. او مدرک مهندسی خود را در سال 1979 از «مؤسسه فناوری کالیفرنیا» (California Institute of Technology) اخذ کرد و یک سال پیش از فارغالتحصیلی، توسط شرکت «APh Technology Consultants» استخدام شد. فینی تا سال 1986 در این شرکت مشغول به کار بود.
کمی بعد به دلیل تبحری که در رمزنگاری داشت، با همکاری «فیل زیمرمن» (Phil Zimmermann) به توسعه پیجیپی پرداخت و زمانی که زیمرمن در سال 1996 شرکت پیجیپی را احداث کرد، به سرعت به او پیوست. فینی تا زمان بازنشستگی خود در سال 2011، در این سازمان باقی ماند.
همزمان با حضور در شرکت پیجیپی، هال فینی مهارتهای رمزنگاری و نرمافزاری خود را تقویت کرد و در سال 2004، توانست RPOW را ابداع کند. این الگوریتم اجماع، بعدها زمینهساز ایجاد الگوریتم اجماع اثبات کار شد.
هنگامی که مفهومی به نام ارزهای دیجیتال در سال 2008 برای نخستین بار توسط ساتوشی ناکاموتو معرفی شد، هال فینی به شدت از آن استقبال کرد. او نخستین فردی در جهان بود که بیت کوین را در یک تراکنش دریافت کرد و از آن زمان، در توسعه و گسترش بیت کوین نقش مهمی داشت. نقش فینی در بیت کوین آنچنان پررنگ بود که برخی معتقدند او چهره حقیقی پشت نام مستعار ساتوشی است. فینی نرمافزار بیت کوین را بهبود بخشید و به عنوان یکی از نخستین ماینرها، در این شبکه فعالیت کرد.
در سال 2010 هنگامی که نام بیت کوین بر سر زبانها افتاده بود، فینی یک سیستم کیف پول آفلاین را راهاندازی کرد که میتوانست بیت کوینها را در خود ذخیره کند. این سیستم نیز به سرعت مورد تحسین جامعه بیت کوین قرار گرفت، با این حال فینی در آخرین پستی که از خود در وبسایت «بیت کوین تاک» (Bitcointalk.org) قرار داد، نقش خود را در بیت کوین فروتنانه کمرنگتر از واقعیت نشان داده بود.
در سال 2009، تشخیص داده شد که هال فینی به بیماری نادر «ایالاس» (ALS) مبتلاست. سرعت پیشرفت این بیماری در ابتدا کند بود، اما در ماههای آخر زندگی وی، باعث شد او قدرت حرکتی خود را به طول کامل از دست بدهد.
پس از مرگ وی در سال 2014، بدن او در اختیار «بنیاد افزایش عمر الکور» (Alcor Life Extension (Foundation قرار گرفت. این بنیاد اجساد را پس از مرگ منجمد میکند تا اگر در سالهای آینده و با پیشرفت تکنولوژی امکان بازگشت به زندگی فراهم شد، این افراد بتوانند به زندگی بازگردند.
پیش از مرگ، او و همسرش «فران فینی» (Fran Finney) فعالیتهای زیادی در راستای آگاهیبخشی و جمعآوری کمکهای مالی برای بیماری ایالاس انجام دادند. پس از فوت او، فران این میراث ارزشمند همسرش را همچنان ادامه داد.