پای نتورک:
Pi Network
()
بر خلاف معمول، ابتدا سوالات رایجی که درباره ارز pi پرسیده میشود را میآوریم تا شاید توجه شما به موارد مشکوک این ارز بیشتر جللب شود. در ادامه نیز به دو موضوع پای چیست و موارد مشکوک مربوط به پای میپردازیم. ۰. سوالات متداول | قیمت ارز دیجیتال pi چه قدر است ؟ از کجا پای نتورک بخرم؟ پای نتورک را در چه کیف پولی میتوانم نگهداری کنم؟ ۱. آیا پای نتورک کلاهبرداری است؟ | پس از فوین، TBC و کینگمانی، ارز دیجیتال مشکوک دیگری به میان ایرانیان آمده است … ۲. پای نتورک چیست | اولین ارز دیجیتالی که میتوان آن را با گوشیهای همراه استخراج کرد (به ادعای سایت minepi.com) ۳. موارد مشکوک درباره پای نتورک | استخراج بدون اتصال به اینترنت، هدف اصلی: تسهیل استخراج، مقالهای بدون شباهت به مقاله، دانشگاه استنفورد به عنوان یک پوشش هشدار! رابکس به هیچ عنوان خرید و فروش پای نتورک را پیشنهاد نمیکند. در عوض میتوانید برای خرید و فروش ارز های دیجیتال معتبر به لینکهای زیر بروید.
در حال حاضر قیمت ارز pi صفر دلار است. در واقع این ارز تا کنون به بازار عرضه نشده است. برای همین قیمت آن هنوز مشخص نیست. در برخی از سایتها مانند beincrypto.com قیمتی را برای پای نشان میدهند که البته قابل استناد نیست. چرا که این ارز هنوز در بازار وجود ندارد.
این اعداد صرفا نشان میدهند که شما چه مقدار ارز pi دارید. اینکه آیا واقعا این ارزها استخراج میشوند جای سوال دارد! به نظر نمیرسد که در واقعیت شما چیزی استخراج کنید. صرفا اپلیکیشن پای نتورک به شما یک عدد نشان میدهد و میگوید اینقدر استخراج کردهاید. و هر بار که به اپلیکیشن سر بزنید یا آن را به دیگران معرفی کنید، فلان قدر بیشتر استخراج میکنید. اما اینکه آیا در واقعیت هم اتقافی میافتد، جای بحث دارد.
این ارز تاکنون عرضه نشده است. هیچ کیف پولی نیز برای نگهداری از آن وجود ندارد. بنابراین خرید پای نتورک یا فروش آن غیر ممکن است. به طور کلی، نه میتوان پای نتورک خرید کرد، نه میتوان آن را از یک کیف پول به دیگری انتقال داد، نه اصلا این ارز وجود دارد که بخواد در کیف پولی باشد که انتقال داده شود و نه قیمت آن مشخص است. صرفا اپلیکیشن پای نتورک به شما میگوید چه مقدار پای استخراج کردهاید.
بله. بر روی کاغذ، هر دستگاهی که توانایی پردازش اطلاعات و محاسبه دارد، میتواند استخراج را انجام دهد. اما در عمل، این کار با استفاده از گوشی همراه بی فایده خواهد بود. چرا که قدرت پردازش گوشیهای همراه نسبت به دستگاههای مخصوص استخراج، بسیار بسیار کمتر است. و شاید سالها زمان ببرد تا شما با استفاده از گوشی همراهتان ۱ بیت کوین را استخراج کنید.
پای نتورک ادعا میکند که بدون مصرف باطری گوشی (برق) و بدون پردازش دیتا (!) استخراج را بر روی گوشی همراه انجام میدهد. چگونه چنین چیزی ممکن است؟! نکته: البته تکنولوژی ثابت کرده است که همواره کارهای ناممکن را ممکن میکند. زمانی نگهداری این مقدار اطلاعات تنها بر روی یک گوشی همراه کوچک غیر ممکن به نظر میرسید. مطمئنا تکنولوژی میتواند به جایی برسد که با گوشی همراه (یا شبکهای از گوشیهای همراه، همانطور که پای ادعا میکند) کارهای بسیار بسیار بزرگتری کرد. اما آیا پای نتورک واقعا به چنین تکنولوژیای رسیده است؟ چگونه میتوانند افراد زمانی که در برنامه نیستند، یا گوشیشان خاموش است استخراج کنند؟! آیا در مقاله خود به طور علمی و فنی به آن پرداخته است؟
باید گفت که هدف این ارز مشخص نیست. در حال حاضر این ارز به اطلاعات میلیونها نفر دسترسی دارد. و باید گفت که ارزش اطلاعات از پول هم بیشتر است. شما با نصب برنامه پای نتورک، سخت افزار و اطلاعات شخصی خود و دوستانتان را در اختیار این برنامه قرار میدهید. نمیتوان پیش بینی کرد که چه هدفی این سایت میتواند داشته باشد!
ممکن نیست! اگر ارز pi را میتوان استخراج کرد، پس این ارز یک کوین (coin) است. در نتیجه بلاکچین خودش را دارد. این بلاکچین باید در بستر اینترنت بالا آورده شده باشد تا تمامی افراد در کل جهان به آن دسترسی داشته باشند. حال اگر گوشی همراه شما بخواهد استخراج کند، باید به دفتر کلی که در این بلاکچین قرار دارد متصل شود (تا تاریخچه افراد را در آن ببیند و بتواند تراکنشهای جدید را تایید یا رد کند). این در حالی است که پای میگوید زمانی که به اینترنت متصل نباشید، استخراج همچنان ادامه دارد!!! چنین چیزی ممکن نیست.
در حال حاضر فروش پای نتورک امکانپذیر نیست. این اپلیکیشن تنها به شما نشان میدهد چه مقدار پای نتورک دارید، در حالی که در هیچ پلتفغرم معتبری نمیتوانید به معامله و فروش پای نتورک بپردازید.
با ظهور هر تکنولوزی جدیدی، شیوه های کلاهبرداری جدیدی نیز به وجود میاید. در دنیای ارزهای دیجیتال نیز ارزهای دیجیتال کلاهبرداری فراوانی به وجود آمدهاند. به نقل از بیت کوین نیوز، ۸۰ درصد از ICOها کلاهبرداری هستند! ارزهای کلاهبرداری که به یکباره به دل یک جامعه نفوذ میکنند پس از مدتی ناپدید میشوند. به تازگی نیز ارز دیجیتال pi نتورک در بین ایرانیان محبوب شده است. ارزی که که در حال حاضر به مانند سایر ارزهای کلاهبرداری، هنوز پول و سرمایه افراد را نشانه نگرفته است! معلوم نیست هدف این پروژه در نهایت چه چیزی است، اما چیزی که مشخص است آن است که باید از آن دوری کرد. خوشبختانه خرید پای نتورک در حال حاضر ممکن نیست. چرا که این ارز عرضه نشده است. بنابراین از نظر خرید ارز pi نتورک و وارد شدن سرمایه به این پروژه، حدافل خیالمان راحت است! در حال حاضر نمیتوان به طور قطع درباره کلاهبرداری بودن ارز دیجیتال pi نتورک نظری داد. اما چیزی که مشخض است، لزوم در نظر گرفتن موارد مشکوک به این ارز است. برخی استدلال میکنند که: نصب یک برنامه بر روی گوشی ضرری برای هیچ کسی ندارد، پولی هم که قرار نیست خرج شود. بنابراین حتی اگر پای نتورک کلاهبرداری هم باشد، نصب برنامه آن بر روی گوشی همراه ضرری نخواهد داشت.اما باید گفت که کلاهبرداری همیشه مالی نیست. دسترسی به میلیونها گوشی همراه و اطلاعات شخصی شاید از پول هم ارزشمندتر باشد!به هر حال، این نوشته به هیچ عنوان به دنبال اثبات هیچ چیزی نیست! هدف این نوشته تنها این موضوع است که پیش از هر تصمیمی برای سرمایهگذاری، مطالعات و ملاحظات لازم را انجام دهید. پیش از آنکه به سراغ نکات مشکوک پای نتورک برویم، به طور اجمالی به بررسی سایت این ارز و مقاله آورده شده در آن میپردازیم. تمامی مطالب آورده شده صرفا ادعای سایت minepi.com است. رابکس هیچکدام از این ادعاها را تایید نمیکند. در قسمت بعدی به بررسی نکات مشکوک پای نتورک میپردازیم.
اگر به وبسایت رسمی این ارز بروید، در اولین نگاه با این جمله رو به رو میشود:
The First Digital Currency You Can Mine On Your Phone …
پای نتورک، خود را به عنوان اولین ارز دیجیتالی معرفی میکند که میتوان آن را گوشیهای همراه استخراج کرد.
در ادامهی این صفحه با چنین جملاتی رو به رو میشویم:
استخراج ارزهای دیجیتال سخت است. سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال پرخطر است. بسیاری از ما از انقلاب ارزهای دیجیتال جا ماندهایم.
پای، استخراج ارزهای دیجیتال را آسان میکند تکنولوژی به شما اجازه میدهد تا بدون آنکه باطری گوشیتان مصرف شود، استخراج کنید.
در این جا، سایت کاربر را به خواندن درباره این تکنولوژی، یا در واقع همان مقاله پای نتورک هدایت میکند. در ادامه به طور خیلی خلاصه و کلی به مطالب آورده شده در این مقاله میپردازیم.
در مقاله پای نتورک به موارد ذیل اشاره می شود :
نویسندگان در پیشگفتار به بیان ماموریت و چشم انداز این ارز پرداختهاند: ماموریت: ساخت یک ارز دیجیتال و پلفترم قراردادهای هوشمند، که اداره و برقراری امنیت آن توسط خود افراد انجام شود. چشم انداز: ساخت فراگیرترین بازار همتا به همتای جهان، که در آن پای (pi)، رایجترین ارز دنیا، به عنوان سوخت این بازار استفاده میشود. ماموریت: ساخت یک ارز دیجیتال و پلفترم قراردادهای هوشمند، که اداره و برقراری امنیت آن توسط خود افراد انجام شود. چشم انداز: ساخت فراگیرترین بازار همتا به همتای جهان، که در آن پای (pi)، رایجترین ارز دنیا، به عنوان سوخت این بازار استفاده میشود.
در مقدمه، نویسندگان درباره اهمیت ارزهای دیجیتال صحبت میکنند. آنها ابتدا محدودیتها و مشکلات انواع دیگر پولها (مثلا متمرکز بودن، دسترسی به اطلاعات شخصی افراد، هزینه انتقال پول، زمان بر بودن انتقال پول و غیره) را بیان میکنند. سپس از بیت کوین به عنوان یک راه حل مناسب برای از بین بردن این محدودیتها صحبت میکنند. به طور خاص مطالبی درباره دفتر کل و مزیتهای آن آورده میشود.
در این قسمت نویسندگان توضیح میدهند که در کنار آنکه بیت کوین، مشکلات زیادی را حل کرده است. اما به طور ناخواسته یک محدودیت و مشکل دارد. آنها میگویند که:
ارز pi میگوید که برای از بین بردن چنین محدودیتی میتوان استحراج را بر روی گوشیهای همراه انجام داد. (در واقع هدف وجودی خود را این میداند). همانطوری که میدانید، دو موضوع اجماع و گره، عضوهای جدایی ناپذیر ارزهای دیجیتال هستند. بنابراین مقاله باید این دو موضوع را توضیح دهد. برای توضیح الگوریتم اجماع، مقاله ابتدا به طور کلی توضیح میدهد که الگوریتمهای اجماع (A Simplified Introduction To Consensus Algorithms) چه هستند؟ سپس به توضیح الگوریتم اجماع استلار (A Simplified Introduction To Stellar Consensus Protocol) میپردازد. در آخر نیز ارز pi میگوید که الگوریتم اجماع آن، بر روی الگوریتم اجماع استلار بنا شده است. الگوریتم اجماع پای: ارز pi ادعا میکند که بر خلاف استلار، که اعلب نودهای آن موسسات و سازمانها هستند، تمایل دارد که این افراد واقعی باشند که در پروتکل آن فعالیت میکنند و پاداش میگیریند. چهار نقش برای کاربران Pi به عنوان ماینرهای Pi وجود دارد:
در ادامه نیز به توضیح گرهها، کاربران گوشی همراه، پاداش استخارج و هزینه انتقال پرداخته میشود. باقی مقاله نیز به توضیح مدل اقتصادی، حاکمیت و نقشه راه پرداخته میشود.
توسعهدهندگان این ارز به شرح زیر هستند:
و اما موارد مشکوک …
ارز pi، خود را به عنوان اولین ارز دیجیتالی معرفی میکند که میتوان آن را گوشیهای همراه استخراج کرد. در حالی که اینگونه نیست. شما میتوانید هر ارز دیجیتالی را با گوشی همراهتان ماین یا استخراج کنید! در واقع، هر دستگاهی که توانایی پردازش اطلاعات و محاسبه داشته باشد، میتواند فرایند استخراج را انجام دهد. اما در عمل، این کار با استفاده از گوشی همراه بی فایده است. چرا که قدرت پردازش گوشیهای همراه پایین است (نسبت به دستگاههای مخصوص استخراج). و سالها زمان میبرد تا به اندازه یک دستگاه ماینر استخراج انجام دهید. حتی اگر از این موضوع هم بگذریم، بیاد بگوییم که ارزهایی مانند الکترونیوم (Electroneum)، ارزهایی هستند که پیش از پای ایدهی استخراج با استفاده از گوشی همراه را مطرح کردهاند.
هدف بیت کوین حل مشکل دو بار خرج کردن پول، سریع کردن انتقالات، افزایش حریم شخصی افراد و در عین حال شفافیت بوده است. در یک کلام هدف بیت کوین، ذخیره و انتقال امن پول است. هدف اتریوم تبدیل شدن به یک کامپیوتر جهانی است. این ارز به دنبال حذف تمرکز از تمام فرایندهاست. هدف اصلی ریپل را میتوان ارائه یک راهحل برای انتقال بین بانکهای سر تا سر جهان، و هدف استلار را میتوان تسهیل پرداختهای بین افراد در سر تا سر جهان دانست. اما هدف پای، تسهیل استخراج است! استخراج به تنهایی چه فایدهاید خواهد داشت؟ در شبکه بیت کوین هم استخراج انجام میشود. اما این استخراج با هدف تامین امنیت شبکه است. هدف استخراج در شبکه پای چیست؟
۱. مقاله پای هیچ شباهتی به مقاله ندارد! با نگاهی به فهرست این مقاله متوجه این موضوع خواهید شد. نبود بخش جمع بندی، وجود بخش نقشه راه در آخر مقاله (!) و عجیبتر از آن بسیار کلی بودن این نقشه (نقشه راه پای به این شکل است: طراحی، آزمایش و پیادهسازی!)، نبود بخش منابع و مآخذ، عدم توضیح علمی و تکنیکی مفاهیم آورده شده و عدم توضیح برخی از پارامترها و توابع ریاضی آورده شده چند مورد از موارد عجیب درباره مقاله است. ۲. پای استقلال ندارد! در طول مقاله مدام از مفاهیم مربوط به بیت کوین و استلار وام گرفته میشود. پای تنها تفاوت خود نسبت به بیت کوین و استلار را در تسهیل استخراج اعلام میکند. هیچ مفهوم علمی جدید و با ارزشی در این مقاله ارائه نشده است. ۳. مقاله بسیار بسیار کلی است. تا جایی که به یک مطلب آموزشی برای کسانی که میخواهند با ارزهای دیجیتال آشنا شوند بیشتر شبیه است تا یک مقاله. ۴. هیچ سورس کدی (حتی تیکههایی از آن) در هیچ جایی از سایت یافت نمیشود. نه تنها پروژه پای متن باز نیست بلکه حتی تیکههایی از آن نیز در دسترس نیست. ۵. در جایی از مقاله پارامتیر با نام M معرفی شده است. برای محاسبه این پارامتر، مقاله از تابعی به اسم f استفاده کرده. اما در هیچ جایی نگفته که این تابع چه تابعی است!
۱. در مقاله پای اشارهای به بلاک چین آن نشده است! نمیدانیم این ارز یک کوین است که بلاکچین مخصوص به خود را دارد، یا صرفا یک توکن است (و تنها از طریق برنامه موبایل در حال توزیع این توکنها است). ۲. اما منطقا باید گفت که پای باید یک کوین باشد. چرا که میتوان آن را استخراج کرد. و یک کوین باید بر روی بلاکچین خود بالا آورده شود و کار کند. ۳. یک بلاکچین برای کار کردن نیاز به یک شبکه دارد. از آنجایی که ارز pi در سطح جهانی میخواهد فعالیت داشته باشد، این شبکه باید جهانی باشد. و تنها راه تشکیل که شبکه جهانی، بالا آوردن آن بر بستر اینترنت است. بنابراین منطقا باید بلاکچین پای بر بستر اینترنت باشد. بنابراین ارز pi یک کوین است. چرا که میتوان استخراجش کرد. ه رکوین باید یک بلاکچین داشته باشد. در سطح جهانی این بلاکچین باید بر بستر اینترنت بالا آورده شود. تا تمامی افراد در دنیا به آن دسترسی داشته باشند. حال پای ادعا میکند که زمانی که گوشی شما به اینترنت، و در نتیجه بلاکچین پای متصل نیست، میتواند فرایند استخراج را انجام دهد !!!!!!! اصلا بلاکچین پای کجاست؟ تراکنشها در کجا ثبت میشود؟ اگر گوشیهای همراه فرایند استخراج را انجام میدهند، پس باید اطلاعاتی از تراکنشهای ثبت شده را در خود نگهداری کنند (که بتوانند تراکنشها را تایید یا رد کنند و از دوبار خرج شدن آن جلو گیری کنند). این اطلاعات (که حجم آن نمیتواند کم باشد) در کجا ذخیره میشود؟ حتی اگر فرض کنیم که کل این اطلاعات را در یک مگا بایت ذخیره کنیم، زمانی که گوشی همراه به اینترنت و بلاکچین متصل نیست، چگونه میتواند تراکنشی که در جایی دیگر از این جهان انجام شده است را تایید یا رد کند ؟!!
۱. پای را دانشگاه استنفورد اجرا نکرده است. سه دانشجویی که در دانشگاه استنفورد تحصیل میکردند بالا آوردهاند. ۲. بسیاری از کلاهبرداریها با بهرهبرداری از نامهای معروف انجام میگیرید. ۳. مقالهی آورده شده در سایت (که شبیه به مطالب آموزشی است) از سطح دانشگاه استفورد بسیار فاصله دارد. ۴. تاکنون هیچ منبع معتبری این ارز را تایید نکرده است.
نمایش همه
لیستی از پرسش و پاسخهای که شاید با آن مواجه شوید
در حال حاضر قیمت رمزارز pi صفر دلار است. در واقع این ارز تا کنون به بازار عرضه نشده است. برای همین قیمت آن هنوز مشخص نیست. در برخی از سایتها مانند beincrypto.com قیمتی را برای پای نشان میدهند که البته قابل استناد نیست. چرا که این ارز هنوز در بازار وجود ندارد.
با توجه به اینکه این رمزارز گردش مالی مناسبی ندارد و هیچ صرافی رمزارزی آنرا لیست نکرده است و از طرفی هیچ قیمت معاملاتی برای آن در مراکز معامله اعلام نشده است لذا پیش بینی قیمت آن امکان پذیر نمی باشد
پای نتورک از دسته ارزهای دیجیتال مشکوک رابکس می باشد. لذا این مرکز خرید و فروش از pi network پشتیبانی نمی کند. بنابراین اخبار آن توسط این مرکز پشتیبانی نمی شود.
هیچ کیف پول معتبری از پای نتورک پشتیبانی نمی کند و انتقال آن به صورت توکن و کوین امکان پذیر نمی باشد.
مراقب این ارزهای دیجیتال باشید …
درباره ارزهای اسکم نیاز هست توضیحات مختصری رو در این قسمت گفته باشیم.
آکادمی، آموزش ارز دیجیتال
آکادمی رابکس
خرید و فروش ارز دیجیتال
خرید و فروش