آکادمی رابکس
ارزهای دیجیتال

فلیپنینگ چیست؟ بیت کوین پیروز است یا اتریوم؟

  • متوسط
  • کمتر از یک دقیقه
  • 15 آبان 1401

اصطلاح فلیپنینگ از سال 2017 وارد بازار ارز دیجیتال شد. در آن زمان حدود دو سال از هاردفورک اتریوم گذشته بود و این ارز پیشرفت‌های فوق‌العاده‌ای داشت. قراردادهای هوشمند توسط این شبکه راه‌اندازی شده بود و ده ها پروژه کوچک و بزرگ بر روی آن اجرا می‌شدند. با این وجود بیت کوین حرکت چشمگیر خاصی نزده بود و همه این موارد باعث شده بود فعالان بازار به این فکر بیفتند که اتریوم می‌تواند جایگاه بیت کوین رو به عنوان بزرگترین رمزارز بازار از نظر ارزش بازار بگیرد. به این تغییر جایگاه فلیپنینگ گفته می‌شود.

 

برای توضیح فلیپنینگ باید با مفهوم مارکت کپ یا ارزش بازار آشنا باشیم. مارکت کپ خیلی ساده به معنای تعداد کوین های در گردش یک رمزارز ضرب در قیمت آن کریپتو است در سال 2017 مارکت کپ اتریوم از 15 تا 75 میلیارد دلار رشد داشت و بعد آن هم طی یک ماه در ژانویه 2018 دوبرابر شد و به 150 میلیارد دلار رسید. در همان زمان مارکت کپ بیت کوین از 30 میلیارد دلار به 300 میلیارد دلار رفت. همه چیز تقریبا مشابه است! مارکت کپ بیت کوین دو برابر اتریوم در بازه های زمانی مختلف، سرعت رشد یکسان و دیگر متریک ها.

 

حال باید به نفش دامیننس در بحث فلیپنینگ بپردازیم. دامیننس بیت کوین یک عدد از 0 تا 100 است که نشان‌دهنده سهم بیت کوین از بازار کریپتوکارنسی هاست؛ یعنی هرچقدر بیت کوین بزرگتر بشود، بقیه ارز ها هم بزرگ شده و یک سهمی از کل ارزش بازار را در اختیار می‌گیرند، حال به نسبت ارزش بازار بیت کوین به کل بازار را دامیننس می‌گوییم. 

 

دامیننس بیت کوین در سال 2017 حدود 96 درصد بود! یعنی با وجود گذشت 8 سال از ساخت این رمزارز و اضافه شدن صد ها پروژه و آلت کوین به بازار، بیت کوین فقط 4 درصد سهم بازار را در دست نداشت. درست چند ماه بعد در جولای 2017 سهم بازار بیت کوین 50 درصد بود! حدس بزنید سهم بازار چه ارزی اکثر این 45 درصد افت را از آن خودش کرده بود؟  اتریوم با 31 درصد سهم بازار تعجب همه فعالان رو برانگیخته بود. فلیپنینگ تبدیل به یک تفکر شد.

 

اما از آن سال تا کنون، با وجود اینکه بیت کوین باز هم شاهد از دست رفتن تسلط بر بازار است و الان 41 درصد سهم دارد، اتریوم هیچوقت نتوانست به آن سهم 30 درصدی برگردد و آن هم به خاطر اضافه شدن تعداد زیادی رمزارز بزرگ و قدرتمند و کاربردی بود. با این حال فلیپنینگ هنوز جان دارد. یک شاخص فلیپنینگ نیز وجود دارد که با استفاده از متریک‌های گفته شده به ما می‌گوید که این اتفاق افتاده است یا خیر! 

 

آیا فلیپنینگ اتفاق خواهد افتاد؟

اضافه شدن پروژه‌های قدرتمند، آپدیت‌های فراوان کاربردی و شروع ضد تورمی شدن اتریوم، همه و همه دلایلی است که متخصصان و تحلیلگران اعتقاد دارند فلیپنینگ بالاخره اتفاق خواهد افتاد. با این حال این نظریه مخالفان زیادی هم دارد. طرفداران بیت کوین می‌گویند، بیت کوین مادر تمام پروژه های رمزارزی است و بنیاد این بازار و تکنولوژی‌ها بر روی بیت کوین ساخته شده و اگر روزی این رمزارز جایگاه خودش را از دست بدهد، کل بازار نابود خواهد شد!

 

از نظر فنی هم برخی اعتقاد دارند بقیه پروژه‌ها اکنون به مرحله بهره وری رسیده و خیلی سریع و بی‌برنامه فقط ویژگی‌های کم کاربرد به پروژه اضافه کرده‌اند که فقط با قیمت بازی کنند؛ اما بیت کوین سالهاست در حال ساخت زیربنای خود بوده و هنوز آن چیزی را که قابلیتش را دارد به طور کامل نشان نداده؛ چون توسعه‌دهندگانش با وسواس و ظرافت بیشتری کار می‌کنند. از نظر بازاری هم قضیه و تئوری فلیپنینگ  را بررسی کنیم باید بگوییم که تقریبا 99 درصد رمزارزها در بازار با جفت بیت کوین قابل معامله اند و در واقع مردم به جای دادن دلار برای خرید یک کوین یا توکن، بیت کوین پرداخته و آن را می‌خرند.

 

 

برچسب های مرتبط

امتیاز دهید

نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *